PARIAZA INTELIGENT IN ECONOMIE – RISCUL INVESTITIONAL TE POATE DUCE LA FALIMENT
1.ORICE INVESTITIE FINANCIARA ESTE UN PARIU
2.NU RISCA NICIOADATA BANI LUATI PE DATORIE/CREDIT
3.NU RISCA NICIOADATA BANI PE CARE NU ITI PERMITI SA-I PIERZI
1.Orice investitie financiara este la baza o specula, adica investesti 100 de lei azi si astepti sa primesti pe viitor mai mult decat 100 de lei fara ca tu sa muncesti ceva in acest sens, sa aduci plus valoare, pur si simplu te folosesti de munca altora si tu speri ca o vor face bine ca sa ai profit.
Capitalismul actual este un mare cazino asa ca ai mare grija la ce ruleta iti joci banii, indiferent ca joci pe bursa sau la pariuri sportive, principiul este acelasi.
Si in cazul unei afaceri proprii, investitia este tot un pariu, diferenta principala este ca adaugi si munca ta in ecuatie : pe langa investitor tu esti si managerul acestei afaceri si daca esti un bun manager atunci prin munca ta aduci plus valoare si implicit profit, daca esti un slab manager atunci inevitabil vei fi in pierdere si bati la poarta insolventei sau a falimentului.
Ghidul minimalist despre managementul finantelor personale este acum disponibil online in format pdf.
https://traiesteminimalist.com/managementul-finantelor-personale-ghid-minimalist/
PRET = 40 LEI
CUPRINS – 50 pagini
BONUS – tabelul Excel gata pregatit cu formule presetate pentru a va contabiliza finantele personale.
Tocmai de aceea cel mai sanatos este sa investesti intr-o afacere bazata pe pasiunea ta, pentru ca daca vei da faliment atunci nu vei avea ce regreta fiindca tu oricum cheltuiai banii si timpul pe aceasta pasiune, macar ai incercat sa vezi daca poti obtine bani din asta.
Cea mai mare greseala atunci cand investesti intr-o afacere proprie este sa o faci doar pentru bani, e extrem de toxic si periculos atat pentru tine cat si pentru societate.
Practic degradezi toata munca din aceasta afacere, calitatea produsului/serviciului oferit nu conteaza, respectul pentru angajat/client nu conteaza, tot ce trebuie este sa iasa banu’.
Este o depravare ordinara a sistemului economic si de aceea mare parte din economia Romaniei si nu numai este una numai buna de aruncat la gunoi, economia junk de consum este un laitmotiv al capitalismului salbatic si imoral.
2.Nu te imprumuta nicioadata la banca sau la prieteni pentru a incepe o afacere sau pentru a juca pe bursa ori la pariuri sportive.
Toate sunt investititi mai mult sau mai putin riscante si nicioadata nu trebuie sa investesti banii pe care nu ii ai.
Intotdeauna risti doar banii pe care i-ai economisit special pentru asa ceva, adica pentru investitii, astfel nicioadata nu vei fi in situatia de a pierde ceva ce nu iti permiti sa pierzi si vei scapa de acest stres ca „aoleu daca pierd banii”.
Tu oricum te astepti ca statistic e foarte probabil sa pierzi acesti bani dar asta e, cine nu risca nu castiga si nu vei cadea intr-o spirala in care bagi bani intr-o gaura neagra tot sperand ca afacerea se va ridica la un moment dat sau ca urmatorul pariul va fi cel norocos.
Creditul este cel mai toxic instrument financiar al capitalismului si este principala cauza a inflatiei si a marilor derapaje macro-economice cum sunt bulele speculative si marile crize financiare sau crash-uri economice.
Pentru o functionare sanatoasa a economiei, creditarea trebuie tinuta sub control si sa fie foarte bine reglementata insa astazi vad ca deja se intoarce moda creditului cu buletinul pentru consum iar omniprezentul credit pentru locuinta este vedeta serviciilor oferite de catre banci : toate fac parte din economia junk si denatureaza munca oamenilor cinstiti si valoarea produselor si a serviciilor.
Bula imobiliara nu s-a incheiat si nu se va incheia atata timp cat marea majoritate a achizitiilor imobiliare se fac prin credit si astfel denatureaza echilibrul natural economic de cerere-oferta, adica in lipsa creditelor pretul locuintelor nu ar mai fi artificial umflat si va fi cel corect raportat la nivelul de cerere(disponibilitate financiara reala de a cumpara) si oferta.
Imaginati-va ca de maine s-ar interzice creditarea pentru locuinte sau ca nimeni nu ar mai prefera un astfel de credit, oare cat de mult va scadea pretul locuintelor?
Abia atunci vom putea spunea ca pretul unui apartament este cel corect, adica cel oferit de un echilibru al economiei de piata, insa prin creditarea masiva a unui sector din economie practic se creste artificial valoarea acelui sector si nu mai putem vorbi de o economie libera ci de una manipulata prin speculatii grosiere.
Daca doriti sa nu mai faceti parte din acest status-quo bolnav al capitalismului salbatic atunci alegeti doar partea buna din capitalism (piata libera) si alegeti sa nu va mai imprumutati la banca decat pentru urgente medicale si nu va mai tineti banii in depozite bancare ci doar in conturi curente sau cutii de valori si atunci piata se va reseta singura la un nivel sanatos al economiei in care principalul motor al dezvoltarii economice si al nivelului de trai vor fi investitiile in educatie si cercetare/dezvoltare de tehnologie si nu in bule speculative si produse junk de consum.
3.Nu risca nicioadata sume de bani pe care nu iti permiti sa le pierzi – asta are mare legatura cu punctul doi in care nu te imprumuti pentru investitii ci folosesti economiile pentru acest scop.
Insa asta nu inseamna ca toate economiile le folosesti pentru investitii financiare ci economiile trebuie sa fie de mai multe feluri si in exact ordinea de mai jos ca importanta:
– un fond de urgenta care este folosit strict doar pentru situatia in care ramai fara serviciu sau pentru probleme medicale urgente, nu intri nicioadata in acesti bani ca sa-i folosesti la pariuri sau in afacerea ta, acest fond de urgenta ramane neatins, valoarea o stabilesti in functie de nivelul tau de castig;
– fond de economii pentru educatie PENTRU CA INVESTITIA IN EDUCATIE ESTE CEA MAI SANATOASA, fie ca e vorba de educatia ta sau o copilulului tau acesti bani sunt foarte utili pentru partea de educatie extra fata de nivelul minim de scolarizare al fiecaruia dintre noi, adica cheltuiala cu scoala este o cheltuiala uzuala dar un curs de specializare se face din acest fond de economii;
– fond de economii pentru investititii financiare, doar acesti bani ii poti folosi pentru a investi in afacerea ta sau a altora(joci pe bursa sau la pariuri), de preferat este prima varianta pentru ca este mult mai sanatos sa investesti in pasiunea ta decat sa faci o investitie pe bursa ori la pariuri unde tu nu te implici in obtinerea rezultatului dorit ci esti doar un spectator al acestei investitii financiare;
Deci daca joci la pariuri, criptomonede, loto, bursa unde sunt sanse mici de reusita atunci macar fa-o cu banii ramasi dupa ce ti-ai achitat toate datoriile si facturile la zi si dupa ce ai deja un fond de urgenta si unul pentru educatie, altfel doar arunci banii pe fereastra si niste bani foarte importanti pentru tine.
INVATA SA INVESTESTI INTELIGENT, NU RISCA CE NU ITI PERMITI SA PIERZI!
1 gând despre „PARIAZA INTELIGENT IN ECONOMIE – RISCUL INVESTITIONAL TE POATE DUCE LA FALIMENT”