ZONA DE CONFORT – UN CLISEU , O PREJUDECATA, SA NE LAMURIM
DA, ESTE UN CLISEU LA FEL CA MULTITASKING SAU BOSS
DA, ESTE O PREJUDECATA DE BAZA A DEZVOLTARII PERSONALE
Pentru a intelege mai bine conceptul trebuie sa-l definim si aici este destul de dificil pentru ca exista numeroase surse cu informatii partial asemanatoare dar si cu multe diferente asa ca o sa-l definesc pornind de la cuvantul de baza care formeaza aceasta expresie si anume CONFORTUL.
Confort = Totalitatea conditiilor materiale care asigura o existenta civilizata, placuta, comoda și igienica. Aceasta este definitia din dex si cred ca toti putem fi de acord cu ea ca fiind una corecta adica confortul se refera la un nivel de trai ridicat, civilizat. Pana si apartamentele sunt categorisite astfel dupa nivelul de confort. Deci cu cat nivelul de confort este mai mare cu atat nivelul de trai este mai ridicat.
„Zona de confort” este deci nivelul de civilizatie cu care ne-am obisnuit fiecare ca fiind unul satisfacator pentru noi, aceasta este zona noastra de confort care difera de la om la om in functie de nivelul de trai cu care s-a obisnuit.
Prin urmare prejudecata legata de aceasta expresie este ca multi oameni care promoveaza dezvoltarea personala/profesionala spun ca trebuie „sa iesim din zona de confort” in loc sa spuna ca e indicat „sa ne crestem zona de confort” prin invatare continua si adaugarea de noi cunostinte, abilitati, tehnologii in viata noastra personala si profesionala. Daca vrei sa evoluezi personal sau ca societatea atunci trebuie ridicat nivelul de trai implicit nivelul de confort prin invatarea si descoperirea de noi abilitatii si solutii.
Daca iesi din zona de confort inseamna ca de fapt renunti la un nivel de trai ridicat doar ca sa te chinui sa faci ceva diferit si aceasta prejudecata vine din faptul ca cei care propavaduiesc acest cliseu cu „iesirea din zona de confort” sunt mereu nemultumiti de viata lor si cauta mereu ceva inedit, spectaculos, plin de adrenalina, ei sunt dependenti de adrenalina adica de stres(adrenalina este un hormon de stres eliberat in corp atunci cand esti intr-un mare pericol sau chiar pericol de moarte). Am putea spune ca ei sunt un fel de masochisti, daca nu se chinuie constant atunci orice realizarea a lor nu are valoare fara niste sacrificii, niste stres si nervi consumati pentru a obtine rezultatul dorit.
Pentru cei care isi doresc atat de mult sa iasa din zona de confort le propun ca de azi inainte sa invete sa mearga in maini pentru ca mersul in picioare este deja un automatism demodat care evident nu mai e provocare pentru mintea constienta, e ceva banal si daca vor sa iasa din banalitate atunci sa mearga in maini ca e ceva cool care poate deveni viral(pardon la moda) pe viitor. Si chiar daca o sa fie foarte neplacut, penibil si enervant sa faca acest lucru in timp ce ies din birou sau vor sa apese butonul in lift trebuie sa o faca pentru ca fara sacrificii nu exista beneficii. Evident e un pamflet dar banuiesc ca ati prins ideea.
Performanta si evolutia se poate obtine si fara stres/disconfort si anume printr-un proces de invatare care in timp duce la schimbare si la inglobarea in zona de confort(nivel de trai) a unor noi abilitati, obiceiuri asadar invatarea nu este un factor de stres care te scoate din zona de confort dar care te ajuta sa evoluezi. Nu trebuie sa te stresezi ca sa inveti ceva nou, te stresezi daca nu vrei sa inveti acel lucru si esti obligat sa o faci, daca esti motivat sa inveti ceva nou atunci o vei face fara stres dar cu munca si rabdare.
Nu trebuie sa te stresezi daca vrei sa evoluezi personal/profesional pentru ca daca vrei cu adevarat sa faci aceasta schimbare atunci o vei face in ritmul tau/confortul tau si atunci nu este nici un stres ci este o noua provocare pe care o imbratisezi cu entuziasm.
Dezvoltarea personala/profesionala devine un factor de stres pentru cei care nu doresc acest lucru si tocmai de aceea pentru acestia dezvoltarea personala inseamna stres si astfel o pot asocia mai usor cu prejudecata „sa iesi din zona de confort”, adica e o schimbare pe care nu si-o doresc neaparat si care evident le va da batai de cap si nemultumiri.
Concluzia : educatia continua este cheia in orice proces de dezvoltare personala/profesionala iar invatarea nu trebuie sa fie un factor de stres, lumea in care traim este oricum plina de factori de stres si nu are rost sa mai adaugam inutil inca unul. Pentru ca invatarea si implicit schimbarea sa nu fie un factor de stres/disconfort trebuie sa iti doresti cu adevarat acest lucru si atunci schimbarea va avea loc in ritmul/potentialul tau. Daca nu iti doresti sa evoluezi si sa inveti constant noi lucruri atunci ai o alta problema care nu tine de cliseul „zona de confort” ci care tine de motivatie si devine o problema psihologica care trebuie tratata si abordata separat.
INVATA SI EVOLUEAZA FARA STRES – ITI GARANTEZ CA SE POATE DACA CHIAR ITI DORESTI ASTA!
PONT : SCHIMBAREA NU APARE PESTE NOAPTE, AI RABDARE SI INVATA/MUNCESTE IN CONTINUARE!
BAFTA IN EVOLUTIA TA PERSONALA SI PROFESIONALA!
Daca nu te descurci singur/-a atunci te pot ghida eu prin intermediul unei sedinte de coaching in minimalism si esentialism:
ALEGE SA TRAIESTI MINIMALIST
ALEGEREA ITI APARTINE!
6 gânduri despre „ZONA DE CONFORT – UN CLISEU, O PREJUDECATA, HAI SA O LAMURIM”