Minimalist nu inseamna sa traiesti izolat pe varful muntelui.
Minimalist nu inseamna sa nu iesi din casa si sa nu te distrezi.
Minimalist inseamna sa fii pragmatic.
Minimalist inseamna sa nu faci risipa.
Minimalismul si in speta stilul de viata minimalist este gresit interpretat mai ales pentru ca nu este foarte cunoscut si multi oameni nu stiu despre ce este vorba. Apoi prejudecatile se mai pot explica si din cauza faptului ca o parte dintre cei ce spun ca sunt minimalisti au dus la extrem aceasta filozofie de viata.
Eu va pot spune ce inseamna un stil de viata minimalist contemporan aplicat la realitatea de astazi dar poate ca nu este neaparat un model universal ci mai degraba unul personal, am mai spus ca fiecare isi poate descrie propriul stil de viata minimalist si exista doar cateva elemente generale care descriu minimalismul.
Sa traiesti minimalist inseamna dezvoltare personala prin abordarea unui stil de viata care este diferit de mainstream iar dezvoltare personala inseamna evolutie prin actiune. Pot scrie zeci de articole aici, daca nu aplic ceea ce scriu e degeaba, e doar praf in ochii cititorilor, asadar eu vorbesc din proprie experienta in articolele mele.
Minimalismul este foarte apropiat ca filozofie de viata cu esentialismul, poate ca este chiar vorba despre acelasi lucru doar ca se foloseste un alt cuvant.
Prin urmare pot afirma ca minimalismul inseamna pragmatism si eliminarea risipei ca aspecte general valabile, adica te concentrezi pe lucrurile cu adevarat importante din viata ta. Apoi personal fiecare stabileste care sunt acele aspecte importante din viata sa si se concentreaza pe acestea iar la toate celelalte da ignore si usor-usor le elimina, adica elimina risipa.
Pentru mine aspectele importante in viata sunt :
– sanatatea fizica si mentala;
– familia si prietenii valorosi;
– experiente de viata interesante si placute;
– educatie si cunoastere.
Pentru mine apectele neimportante din viata pe care le ignor sunt :
– drogurile(inclusiv tutun, alcool, cafea, zahar);
– mancarea junk-food si mai tot ce inseamna economie junk care nu implica doar mancare dar sunt practic bani aruncati la gunoi din punctul meu de vedere;
– epatarea sau mai pe romaneste spartul in figuri si include cheltuitul banilor aiurea pe fite, bijuterii, chestii scumpe si nevaloroase dpdv practic, statutul clasic occidental de om realizat cu masina, vila si eventual piscina;
– irosirea timpului cu „frecatul mentei” pe telefon, calculator sau la televizor; prefer sa folosesc tehnologia eficient pentru informatii interesante si nu sa stau la barfe, cancanuri, stiri bombastice, scandaluri si talk-show-uri, jocuri si joculete.
– persoanele nevaloroase ca haterii, oameni cu puternice prejudecati sau extrem de religiosi.
Societatea occidentala are destule parti bune dar la fel de multe aspecte negative iar prin minimalism si/sau esentialism se incearca sa se pasteze doar ceea ce este bun, folositor iar restul sa fie inlocuit cu un alt model socio-cultural si chiar economic-politic.
Se vede foarte clar ca in fuga nebuna dupa visul american de a fi milionar sau chiar miliardar se pierd foarte multe aspecte importante legate de moralitate, echilibru, ecologie si nu in ultimul rand sanatatea fizica si emotionala a omului. Astfel consumerismul exacerbat al capitalismului salbatic nu mai tine cont de nimic bun ci singura regula este cea a pietei libere : adica daca exista cerere pentru ceva atunci va exista si o oferta iar de multe ori se merge si in sens invers si pe baza unei oferte noi se forteaza crearea unei cereri noi. Deci daca exista cerere pentru droguri atunci va exista si cineva care sa vanda droguri chiar daca unele sunt ilegale dar multe sunt legale oricum. Si exemplele pot continua cu junk-food, arme, produse de lux si fite si multe alte lucruri care ne trag in jos ca evolutie a civilizatiei.
Lucrurile pozitive din stilul de viata occidental sunt : democratia, libertatea de exprimare, drepturile omului, dreptul la proprietate privata, toleranta fata de minoritati. Capitalismul in forma actuala cu siguranta nu este unul dintre lucrurile pozitive ale societatii, deci modul in care alegi sa faci bani trebuie sa fie setat pe baza unor valori ale societatii si nu doar pe simpla libertate a pietei libere care a fost fortata intr-o zona foarte intunecata a spiritului uman. Astazi se fac bani din orice si oricum fara sa se tina cont de nici un reper moral si de multe ori nici macar de niste repere de sanatate, de exemplu fumatul : este clar nociv pentru sanatate dar totusi nu este interzis pentru ca exista interese mercantile atat din partea producatorilor cat si a guvernelor prin accize sau alte taxe speciale.
Prin urmare daca vrem sa ne pastram o busola morala si un stil de viata echilibrat atunci ca si consumatori putem spune un mare NU tuturor tampeniilor care sunt puse la vanzare si pe care le-am mai enumarat in alte articole iar daca vrem sa facem bani sa nu devenim ipocriti si sa facem bani din lucruri la care noi am spus NU ca si consumatori ci din produse si servicii pe care le consideram utile pentru societate.
Acum ca v-am lamurit mai bine, oare sunteti impotriva sau pentru un stil de viata minimalist?
Mai multe articole pe aceasta tema gasiti aici : Minimalism si esentialism
2 gânduri despre „PREJUDECATI LEGATE DE STILUL DE VIATA MINIMALIST”