Consumerism si risipa

ELIMINA RISIPA SI TRAIESTE MINIMALIST – O LUME MAI BUNA INCEPE CU TINE

43.Dezvoltare personala - Elimina risipa si traieste minimlaist - 04.06.2018

ELIMINA RISIPA SI TRAIESTE MINIMALIST – O LUME MAI BUNA INCEPE CU TINE

ORICE RISIPA, ORICAT DE MICA AR FI CONTEAZA

ORICE GEST UMANITAR, ORICAT DE MIC AR FI CONTEAZA

Daca aveti impresia gresita ca nu conteaza prea mult ca faceti o mica risipa ocazional sau un mic gest umanitar cateodata, ei bine trebuie sa stiti ca va inselati amarnic. De ce? Pentru simplul fapt ca suntem peste 19 de milioane daca gandim national si respectiv peste 7 miliarde daca gandim global, astfel orice actiunea a noastra individuala creste exponential atunci cand este analizata global.

Exemplu:

Sa presupunem ca faci o risipa extrem de mica si anume arunci o paine la gunoi o singura data pe an. Daca toti romanii care isi permit sa faca aceasta risipa (aproape toti romanii, deci vreo 19 milioane) o fac atunci inseamna ca anual se arunca la gunoi 19 milioane de paini care reprezinta painea necesara pentru 1 an de zile a peste 100.000 de copii africani subnutriti. Daca analizam la nivel european si chiar global atunci cifrele explodeza exponential si zeci de milioane de oameni ar putea fi hraniti gratuit prin simplul gest umanitar ca nu mai aruncam mancare la gunoi, nicidecum sa facem vreun mare act pompos de caritate, e suficent sa nu mai facem risipa.

Degeaba gandesti ca un indolent fatalist si anume sa crezi gresit ca nu conteaza daca doar tu nu arunci acea paine la gunoi atata timp cat ceilalti o arunca in continuare. Nicioadata o schimbare nu vine brusc, peste noapte si atunci nicioadata de a doua zi toata lumea nu va mai arunca mancare la gunoi ci treptat si inevitabil pentru ca in timp se produc schimbari(nimic nu ramane neschimbat la nesfarsit). Prin urmare in ceea ce te priveste pe tine ca individ e suficient sa faci tu lucrul corect indiferent ca esti primul sau ultimul care o face, daca mai si promovezi ideea prin puterea exemplului asta e doar bonus, dar tu ai facut oricum ce tinea de responsabilitatea  ta individuala.

Si am dat doar un exemplu banal, lumea arunca la gunoi mai mult decat o paine pe an si aici vorbim doar de risipa facuta cu mancarea, daca adunam pe cate tampenii spargem banii aiurea zilnic iti dai seama ca avem toate resursele necesare pentru ca intreaga umanitate sa aiba un nivel de trai extraordinar.

Managementul resurselor implica managementul banilor si al timpului pentru ca prin intermedierile financiare accesam resursele naturale si totul se face prin consum de timp. Asadar aceste lucruri trebuie facute de fiecare dintre noi in parte pentru a ne fi noua personal mai bine si implicit intregii lumi in care traim. Nu e nici o chestie pompoasa sau vreo poveste siropoasa ori utopica, este pur si simplu o chestiune pragmatica de tipul win-win situation, in care castigatori sunt in primul rand cei care elimina risipa pentru ca nu mai pierd bani si timp aiurea iar apoi indirect e bine si pentru lumea din jur iar bunastarea generala  se va reflecta si asupra celui care a facut lucrul corect(e mult mai placut sa traiesti intr-o lume mai buna, deci este logic ca iesi mult mai castigat daca poti face ceva in acest sens decat sa lasi sa se aleaga praful de tot ce te inconjoara pentru ca automat acest efect nedorit se va reflecta si asupra ta).

NU FII IPOCRIT SI/SAU INDOLENT – O LUME MAI BUNA INCEPE CU TINE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.