Dezvoltare personala, Managementul timpului

MANAGEMENTUL RESURSELOR – CUM SA ITI ORGANIZEZI EFICIENT TIMPUL CONSUMAT CU MUNCA

40.Dezvoltare personala - Managementul resurselor - Eficientizarea muncii - 21.05.2018

MANAGEMENTUL TIMPULUI – CUM SA ITI EFICIENTIZEZI ACTIVITATEA LA LOCUL DE MUNCA

TIMPUL ESTE CEA MAI LIMITATA RESURSA DIN VIATA NOASTRA!

Tinand cont de faptul ca timpul este limitat si toti avem parte de aceleasi 24 de ore zilnic atunci conteaza foarte mult cum te organizezi ca sa ai timp suficient pentru a face tot ce doresti. Pornim cu principalele activitati zilnice ca sa vedem unde se consuma timpul nostru :

1.Munca, minim 8 ore – 5 zile pe saptamana pentru majoritatea dintre noi.

2.Somnul, adica in jur de 8 ore zilnic dar de cele mai multe ori sunt mai putine.

3.Timpul liber sau personal care reprezinta ce a mai ramas dupa cele 2 activitati de mai sus.

Un calcul clasic renumit este 8×3=24 ore, 8 ore de munca, 8 ore de odihna si 8 ore de recreere, valabil pentru o zi clasica din timpul saptamanii. Fiind un calcul clasic si nu unul modern nu tine cont de multe detalii care vor da cu totul alte cifre.

coperta ghid minimalist timpului

In aceasta postare voi detalia modul de eficientizare al timpului consumat cu munca.

1.Munca ne ocupa cel mai mult timp pentru ca pe langa cele 8 ore efective de munca se adauga timpul necesar deplasarii de acasa la locul de munca si pauza de masa care foarte rar este inclusa de angajatori in cele 8 ore de munca ci o adauga la acestea, astfel se poate ajunge sa consumam pana la 10-11 ore efectiv cu aceasta activitate.

Iata cum putem optimiza aceasta activitate ca sa atingem obiectivele dorite dar sa nu mai consumam atat de mult timp pretios din viata noastra:

1.1.Sa locuim cat mai aproape de locul de munca – este o chestiune elementara de logistica care pe langa faptul ca ne ajuta sa economisim timp ajuta si la decongestionare traficului si putem economisi si bani cu transportul.

Chiar daca suntem proprietari putem inchiria locuinta si noi sa ne mutam cu chirie mai aproape de un nou loc de munca care intre timp s-a dovedit a fi foarte avantajos si destul de stabil. La fel e valabila si viceversa : daca locuim intr-o zona foarte avantajoasa si suntem destul de stabiliti acolo atunci ne putem schimba locul de munca mai aproape de locuinta; situatia in care sa avem si locul de munca ideal si locuinta ideala dar acestea sa fie foarte departate sunt extrem, extrem de rare si atunci trebuie sa renuntam la unul dintre aspecte, la cel care este mai putin important pentru noi.

1.2.Sa nu mai lucram la program ci pe sarcini de lucru – decat sa facem munca redundanta sau sa frecam menta ca sa treaca programul inutil de lung, mai bine ne eficientizam munca si o facem intr-un timp mai scurt si atunci negociem beneficiile salariale pentru sarcini de lucru si performate si nu pentru ca stam la program.

Aici e mult de lucru atat cu mentalitatea angajatilor cat si a angajatorilor, multi dintre acestia fiind prea incuiati la minte ca sa accepte schimbari pragmatice la modul clasic cum se munceste in Romania, adica mult si prost.

1.3.Sa lucram organizat si pragmatic – haosul de la birou este o reflexie directa a haosului din capul nostru. Daca dorim sa obtinem maxim de rezultate cu minim de efort atunci organizarea la locul de munca este indispensabila.

Organizarea si sistematizarea muncii este buna atata timp cat este una productiva, daca ne pierdem prea mult timp in birocratie(rapoarte peste rapoarte si alta hartogarie corporatista) atunci avem o munca organizata dar nu una organizata eficient.

Pentru eficienta in organizarea muncii atunci e nevoie de pragmatism, iar ca sa fim pragmatici ar cam trebui sa fim minimalisti : sa ne concentram eforturile doar pe lucrurile cele mai importante din activitatea noastra si pe acelea sa le organizam, micile detalii le putem lasa nebagate in seama si le rezolvam din mers(improvizam) cu mici ajustari daca este cazul.

In fond pentru asta e nevoie de oameni la munca, ca sa gaseasca solutii inovative la situatii noi imprevizile, pentru sistematizarea si organizarea muncii la punct si virgula sunt creati roboti care sa lucreze dupa protocoale de lucru strict determinate de codul programatorilor. Deci organizarea muncii este buna doar pentru a elimina risipa de timp dar nu este buna daca este exagerata si birocratica si astfel trateaza oamenii la locul de munca ca pe niste roboti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.