Managementul banilor

CUM SA CALCULEZI CORECT RAPORTUL CALITATE-PRET

28.Dezvoltare personala prin minimalism - Cum sa alegi cel bun raport calitate-pret - 03.04.2018

CALITATEA ESTE SUBIECTIVA DECI NU ARE O VALOARE ABSOLUTA.

RAPORTUL CALITATE-PRET SA ITI OPTIMIZEZI CHELTUIELILE.

Ca sa putem calcula raportul calitate/pret al unui produs sau serviciu atunci trebuie sa dam o valoare numerica calitatii, daca nu o putem exprima in cifre atunci calcularea acestui raport nu este posibila. Cum pretul este exprimat in cifre nu avem cum sa impartim o valoare subiectiva de genul “ imi place foarte mult” la pretul de 50 lei de exemplu. Daca e vorba de acelasi produs dar la preturi diferite atunci pare destul de simplu – il alegem pe cel mai ieftin dar e posibil sa conteze alte aspecte precum : transport gratuit, posibilitatea de probare in magazin, termen de garantie, etc.

Calitatea unui produs sau serviciu are o valoare diferita in functie de fiecare persoana in parte si prin urmare raportul calitate-pret nu este unul universal valabil ci este subiectiv. Asta presupune ca daca vrem sa putem estima corect raportul calitate-pret atunci trebuie sa ne putem cuantifica emotiile, lucru care este foarte dificil; dar stati linistiti pentru ca foarte putini reusesc sa o faca fiindca majoritatea oamenilor fac cumparaturile emotional si nu rational.

Un prim pas pentru a simplifica acest proces presupune sa iti setezi niste prioritati, adica nu dai banii pe ceva dintr-un esalon inferior daca nu ti-ai satisfacut nivelul superior:

1.Sanatate : mancare de calitate, somn suficent si odihnitor, sport.

2.Relatii sociale : timp petrecut cu familia si prietenii apropiati fie acasa, fie in oras.

3.Dezvoltare personala : chestiuni personale care tin numai de tine.

4.Dezvoltare profesionala : chestiuni care tin de munca si cariera ta.

Exemple : este evident ca nu e indicat sa dai banii pe tigari cand tu nu iti permiti sa mananci de calitate sau nu e cazul sa dai banii pe plasme si telefoane inteligente daca nu iti permiti sa iesi in oras cu familia si/sau prietenii.

Cu siguranta nu vei putea sa stai tot timpul sa calculezi acest raport care poate fi complicat mai ales cand vrei “sa compari mere cu pere” pentru ca nu suntem roboti dar cand vine vorba de cheltuieli mai consistente sau uzuale care in timp se aduna atunci e foarte recomandat sa facem alegerea de cumparare la rece, sa ne controlam si sa ne analizam foarte atent emotiile ca sa nu regretam mai tarziu ca am aruncat banii aiurea sau ca de fapt nu aveam nevoie de asa ceva.

Exemplu de calcul pentru o comparatie a 2 lucruri total diferite :

1.Iesit la bowling, biliard, 2-3 ore = 35 lei , bowlingul/biliardul este foarte distractiv pentru mine si il notez cu 9. Raportul calitate/pret = 9/35 = 0,25. Deci calitativ e de 2 ori mai mare ca iesitul la pizza, evident aleg bowling.

2.Iesit in oras la o pizza si un suc, 2-3 ore = 35 lei, pizza si sucul sunt junk-food si sunt corigente in ceea ce priveste calitatea pentru mine deci le dau nota 4. Raportul calitate/pret = 4/35= 0,11. Deci doar de nevoie/obligat de circumstante  voi mai mai da vreodata banii pe asa ceva.

Timpul liber petrecut cu aceste activitati este acelasi si atunci nu trebuie sa mai includ in calcul si variabila “timp” in ecuatie, atunci s-ar fi complicat si mai mult calcularea acestui raport.

ALEGE CONSTIENT PE CE DAI BANII SI FII SIGUR CA ASTA VREI

3 gânduri despre „CUM SA CALCULEZI CORECT RAPORTUL CALITATE-PRET”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.