CUM SA CALCULEZI CORECT RAPORTUL CALITATE-PRET – ACTUALIZARE IANUARIE 2020
Daca e vorba de acelasi produs dar la preturi diferite atunci pare destul de simplu – il alegem pe cel mai ieftin dar e posibil sa conteze alte aspecte precum : transport gratuit, posibilitatea de probare in magazin, termen de garantie, etc.
Asadar mare atentie la detalii, pretul mic sau la reducere „fura ochii” dar de multe ori este vorba de alte costuri pe care vei fi nevoit/-a sa le platesti aditional.
Intotdeauna analizeaza intreaga oferta nu doar pretul, exemplu de analiza:
– ai gasit un produs la 90 lei dar nu este asigurat transportul si in total te costa 115 lei cu tot cu transport;
– gasesti acelasi produs la alt magazin online cu 100 lei si cu transport gratuit deci chiar daca pretul este mai mare oferta intreaga este mai buna si economisesti astfel 15 lei(115 – 100 lei= 15 lei).
De multe ori, costuri si servicii aditionale sunt inglobate in pretul de raft al unui produs iar in acest caz marketingul si reclama nu se face la „avem cel mai mic pret din piata” ci „avem cea mai buna oferta din piata” sau „oferim transport gratuit” ori „consultanta gratuita” sau chiar clasicul slogan „avem cel mai bun raport calitate/pret”.
CALITATEA ESTE SUBIECTIVA DECI NU ARE O VALOARE ABSOLUTA.
Ca sa putem calcula raportul calitate/pret al unui produs sau serviciu atunci trebuie sa dam o valoare numerica calitatii, daca nu o putem exprima in cifre atunci calcularea acestui raport nu este posibila.
Cum pretul este exprimat in cifre nu avem cum sa impartim o valoare subiectiva de genul “ imi place foarte mult” la pretul de 50 lei de exemplu.
Calitatea unui produs sau serviciu are o valoare diferita in functie de fiecare persoana in parte si prin urmare raportul calitate-pret nu este unul universal valabil ci este subiectiv.
Asta presupune ca daca vrem sa putem estima corect raportul calitate-pret atunci trebuie sa ne putem cuantifica emotiile, lucru care este foarte dificil.
Dar stati linistiti pentru ca foarte putini reusesc sa o faca fiindca majoritatea oamenilor fac cumparaturile emotional si nu rational.
Insa din cand in cand puteti sa analizati la rece si sa faceti acest calcul cat mai pragmatic, analizand emotiile voastre si pretul pe care trebuie sa-l platiti pentru satisfacerea acestora.
Un prim pas pentru a simplifica acest proces presupune sa iti setezi niste prioritati in viata, adica nu dai banii pe ceva dintr-un esalon inferior daca nu ti-ai satisfacut nivelul superior:
1.Sanatate : mancare de calitate, somn suficent si odihnitor, sport.
2.Relatii sociale : timp petrecut cu familia si prietenii apropiati fie acasa, fie in oras.
3.Dezvoltare personala : chestiuni personale care tin numai de tine.
4.Dezvoltare profesionala : chestiuni care tin de munca si cariera ta.
Acest set de prioritati poate varia pe parcusul vietii, nu e acesta standardul ideal de viata.
Exemple :
– este evident ca nu e indicat sa dai banii pe tigari cand tu nu iti permiti sa mananci de calitate, adica sanatatea e mai importanta decat satisfacerea unui viciu;
– nu e cazul sa dai banii pe plasme si telefoane inteligente daca nu iti permiti sa iesi in oras cu familia si/sau prietenii, adica relatiile sociale de calitate sunt mai importante decat lucrurile materiale;
Legat de setarea prioritatilor in viata puteti citi mai multe in articolul acesta : https://traiesteminimalist.com/2019/02/21/cum-sa-iti-setezi-corect-prioritatile-in-viata/
RAPORTUL CALITATE-PRET TE AJUTA SA ITI OPTIMIZEZI CHELTUIELILE.
Ghidul minimalist despre managementul finantelor personale este acum disponibil online in format pdf.
https://traiesteminimalist.com/managementul-finantelor-personale-ghid-minimalist/
PRET = 40 LEI
CUPRINS – 50 pagini
BONUS – tabelul Excel gata pregatit cu formule presetate pentru a va contabiliza finantele personale.
Cu siguranta nu vei putea sa stai tot timpul sa calculezi acest raport calitate/pret care poate fi complicat, mai ales cand vrei “sa compari mere cu pere” pentru ca nu suntem roboti dar cand vine vorba de cheltuieli mai consistente sau uzuale care in timp se aduna atunci e foarte recomandat sa facem alegerea de cumparare la rece, sa ne controlam si sa ne analizam foarte atent emotiile ca sa nu regretam mai tarziu ca am aruncat banii aiurea sau ca de fapt nu aveam nevoie de asa ceva.
Exemplu de calcul pentru o comparatie a 2 lucruri total diferite: biliard sau pizza?
1.Iesit la biliard 2-3 ore = 25 lei, biliardul este foarte distractiv pentru mine si il notez cu 9. Raportul calitate/pret = 9/25 = 0,36.
2.Iesit in oras la o pizza si un suc, 2-3 ore = 35 lei, pizza si sucul sunt junk-food si sunt corigente in ceea ce priveste calitatea pentru mine deci le dau nota 4. Raportul calitate/pret = 4/35= 0,11.
Deci raportul calitate/pret este de 3 ori mai mare pentru biliard fata de pizza, evident aleg biliard si doar de nevoie/obligat de circumstante voi mai mai da vreodata banii pe pizza si suc.
Timpul liber petrecut cu aceste activitati este acelasi si atunci nu trebuie sa mai includ in calcul si variabila “timp” in ecuatie, atunci s-ar fi complicat si mai mult calcularea acestui raport.
Timpul poate fi o variabila importanta care merita sa fie luata in raportul calitate/pret cand e vorba de diferente semnificative.
De exemplu:
– niste haine de calitate de care te poti folosi ani la rand si costa vreo 200-300 lei au un raport calitate/pret mult mai bun cand vine vorba de variabila timp decat o iesire banala sa mananci in oras care te costa vreo 100 lei dar care dureaza doar cateva ore si iti tine de foame tot cateva ore.
Cu alte cuvinte, pretul per unitatea de timp ar fi mult mai mic pentru haine, adica 300/peste o mie de ore = aprox 0,25 fata de 100/5 ore = 20 in cazul iesirii in oras.
ALEGE CONSTIENT PE CE DAI BANII SI FII SIGUR CA ASTA VREI
TRAIESTE MINIMALIST, ALEGEREA ITI APARTINE!
4 gânduri despre „CUM SA CALCULEZI CORECT RAPORTUL CALITATE-PRET – UPDATE IANUARIE 2020”