MANAGEMENTUL RISCURILOR FINANCIARE
O INVESTITIE FINANCIARA TREBUIE ANALIZATA CA UN PARIU.
SIGUR VEI PIERDE CEVA LA UN MOMENT DAT.
Riscurile financiare sunt cam acelasi lucru cu pariurile sportive : nu risti – nu castigi dar de cele mai multe ori vei pierde. Tocmai de aceea multe incercari de afaceri esueaza, multe credite sunt neperformante si multi ajung in situatia numita insolventa ori faliment personal.
Astfel este necesara o educatie financiara care sa te ajute sa eviti efectele nedorite ale unui pariu economic pierdut, adica niste reguli de asigurare, in caz ca cel mai rau scenariu se intampla.
Reguli pentru managementului riscului financiar:
1. Nicioadata sa nu risti o suma de bani pe care nu ti-o permiti sa o pierzi – este regula de baza a oricarui parior profesionist si implicit a oricarui om care doreste sa investeasca.
Gandeste-te ca cel mai rau scenariu care nu este chiar atat de improbabil se va intampla si vei pierde toti banii investiti : fie in actiuni la bursa, fie intr-o afacere proprie sau alte tipuri de investitii. Deci trebuie sa iti asumi ca e posibil sa pierzi toti banii si ca vei trece usor peste asta si nu te va afecta serios, asta inseamna ca suma investita adica riscata este relativ mica pentru nivelul tau de salarizare.
Capitalismul actual este un mare cazino asa ca ai mare grija la ce ruleta iti joci banii.
2. Nicioadata sa nu risti bani luati pe datorie – este cea mai grava greseala a capitalismului actual si asta duce inevitabil la mari derapaje macro-economice si sute de mii de situatii tragice individuale.
Aceasta situatie incalca regula de mai sus, adica risti bani pe care nici macar nu ii ai si de cele mai multe ori creditele de nevoi personale nu sunt bine analizate si inca se mai dau doar cu buletinul, adica sunt extrem de riscante si in general neperformante.
Daca trebuie sa te imprumuti inseamna ca nu iti permiti acel lucru asa ca cel mai bine este sa nu te risti, strange bani deoparte si cand ai atunci poti risca. Sa te imprumuti la banca pentru o afacere e ca si cum te-ai imprumuta la prieteni ca sa bagi la pariuri, e la fel de grav.
3. Cum sa economisesti inteligent – inflatia este inevitabila sistemului actual economic si in timp ne va afecta economiile asadar nu economisi pe o perioada foarte lunga de timp si daca ai o suma mai mare de bani imparte banii economisiti in mai multe monede pentru a disipa riscul inflationist.
Cam o data la 3-5 ani de zile e bine sa folosesti banii economisiti pentru ca acestia isi pierd valoarea foarte rapid si cea mai buna investitie este intr-un produs care intre timp a scazut ca pret sau s-a mentinut cam la acelasi nivel ca acum 5 ani de zile, astfel vei iesi in castig prin aceasta achizitie.
Sa tii banii in depozite bancare nu prea te ajuta pentru ca dobanda oferita la depozite e rusinoasa si mult mai mica decat nivelul inflatiei si practic le dai apa la moara ca sa dea credite cu buletinul, tine-i intr-un cont curent ca sa ai acces la ei tot timpul. Pentru sume economisite care sunt sub valoarea unui salariu nici nu are rost sa iti mai faci cont la banca, ii poti tine prin casa.
Ghidul minimalist despre managementul finantelor personale este acum disponibil online in format pdf.
https://traiesteminimalist.com/managementul-finantelor-personale-ghid-minimalist/
PRET = 40 LEI
CUPRINS – 50 pagini
BONUS – tabelul Excel gata pregatit cu formule presetate pentru a va contabiliza finantele personale.
4. Sa nu cheltui mai mult decat castigi. Diferenta dintre venituri si cheltuieli poate fi pozitiva adica ai profit si poti pune bani deoparte pentru investitii sau este negativa si ai pierderi si trebuie sa ceri bani pe datorie la cunostinte sau la banca.
Ecuatia bugetului personal este foarte simpla, esti pe plus sau esti pe minus, daca ai un credit sau alte datorii atunci esti pe minus, daca ai economii atunci esti pe plus.
Prin urmare creditul este o forma de risc financiar foarte mare si nu este nimic altceva decat o forma de camatarie legala si trebuie sa fie ultima alternativa pe care sa o iei in calcul atunci cand vine vorba de achizitii, economic este mult mai sanatos asa si personal e un stres mai putin.
NU RISCA AIUREA BANII SI TINE-I SUB CONTROL!
2 gânduri despre „MANAGEMENTUL RISCURILOR FINANCIARE”