Minimalism si esentialism

RENUNTA LA MASINA – E TIMPUL PENTRU A SCHIMBA O MENTALITATE INVECHITA

22.Minimalist in Romania - Renunta la masina - 11.03.2018.jpg

SCAPI DE STRESUL LA VOLAN.

ELIMINI O CHELTUIALA RISIPITOARE.

POLUEZI MAI PUTIN AERUL PE CARE IL RESPIRI.

Este cea mai evidenta si mai la indemana solutie pentru reducerea traficului, poluarii si a stresului la volan. De ce traficul e atat de aglomerat in Bucuresti? Raspunsul este cat se poate de simplu si evident: pentru ca sunt prea multe masini, restul motivelor sunt doar detalii minore ale problemei. Asadar daca principala cauza a traficului infernal din capitala este numarul crescut de masini atunci evident numarul acestora trebuie sa scada pentru a rezolva problema de la radacina.

Pentru majoritatea locuitorilor din Bucuresti masina nu este un “must” si ne putem dispensa cu usurinta de aceasta(masina personala sau de serviciu). Pentru majoritatea e o “fita”, o falsa impresie de statut social si de confort cand de fapt ne aduce mai multe dezavantaje decat avantaje, deci este o problema de mentalitate pentru ca nivelul de succes si realizare in viata este puternic legat de vechea sintagma de la tara“sa ai casa, masina si eventual piscina”. Despre vila cu piscina voi discuta altadata acum subiectul era masina.

In primul rand masina adica autoturismul este util pentru deplasarea la tara sau in orase mici de provincie cu un numar mic de oameni si cu putine activitati industriale,comerciale, sociale. Intr-un oras mare cu o densitate ridicata de locuitori si care reprezinta un mare centru economic si cultural optimizarea deplasarii unei mase mari de oameni in diferite directii e o problema de logistica care duce inevitabil la solutia de optimizare prin transportul public in comun. Prin urmare in transportul urban ar trebui sa dispara ideea de transport cu autoturismul, asta daca se doreste eficienta si evolutie, daca se doreste doar risipa de bani, timp si energie pentru ca ne impotrivim schimbarii de mentalitate atunci calvarul deplasarii cu masina in oras va continua la nesfarsit.

Nu exista oras pe lumea asta cu un numar mare de locuitori si de autoturisme care sa nu aiba probleme de aglomeratie in trafic oricat de buna ar fi infrastructura si oricat de multe tehnologii de optimizare ale traficului ar fi folosit, fizic sunt prea multe masini pentru unitatea de spatiu si timp disponibila. Ca sa realizati cat de ineficienta este deplasarea cu autoturismul intr-un oras cu densitate mare de locuitori va propun urmatorul exercitiu de imaginatie: sa luam in calcul ora 8 dimineata si scoateti toti oamenii care se deplaseaza cu mijloacele de transport si asezatii in medie de 1,5 pasageri in autoturisme(aceasta este media de ocupare a locurilor intr-o masina) si veti vedea ca nu exista suficient spatiu pe sosele doar ca sa insirati masinile in care acestia ar trebui sa intre, daramite sa se mai puna si in miscare; acum faceti si exercitiul pozitiv de imaginatie si scoateti toti oamenii din autoturisme si asezatii in mijloace de transport in comun si veti vedea ca soselele s-ar elibera ca nasul dupa o raceala crunta si ar fi la fel de liber ca la ora pranzului in zilele de concedii.

Este cat se poate de evident ca autoturismele ocupa prea mult loc pe sosea si eficientizarea transportului de persoane poate fi realizat prin reducerea spatiului ocupat pe sosea a persoanelor care se deplaseaza. Exemplu de calcul: un autobuz are o capacitate de 27 locuri pe scaune ceea ce inseamna 8 autoturisme cu 4 locuri, lungimea unui autobuz este in medie de 10m si a unui autoturism de 4m ceea ce inseamna ca 8 autoturisme ocupa 32m de sosea fata de doar 10m un autobuz cu aceeasi capacitate de locuri pe scaune ceea ce inseamna o eficienta de ocupare a spariului pe sosea de 320% pentru un autobuz in dauna autoturismului; si asta fara sa mai luam in calcul distanta dintre cele 4 autoturisme pe sosea plus faptul ca intr-un autobuz se mai pot urca inca 10-15 persoane lejer in picioare fara sa fie inghesuite, astfel eficienta logistica a unui autobuz in dauna unui autoturism depaseste lejer 500%, adica nici macar nu mai e loc de termen de comparatiee de-a dreptul absurd sa ne deplasam cu autoturismul in Bucuresti sau in orice alt oras cu numar mare de locuitori. Ca sa nu mai vorbim despre eficienta metroului, care practic ocupa zero spatiu din sosele, fiind totul subteran.

RENUNTA LA MASINA!

4 gânduri despre „RENUNTA LA MASINA – E TIMPUL PENTRU A SCHIMBA O MENTALITATE INVECHITA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.