1. Sa creasca natalitatea pentru a rezolva problema sistemului de pensii. In primul rand e falsa premiza pentru ca nu ducem lipsa de tineri ci ducem lipsa de tineri educati si pregatiti pentru piata muncii si de locuri de munca bine platite. Astfel degeaba facem multi copii pentru ca ne va costa enorm de mult sa-i crestem si apoi cand ar trebui sa produca pentru noi batranii ei nu vor avea unde sa se angajeze si/sau vor pleca la munca la strainatate. Deci solutia pentru un sistem de pensii performant este o economie performanta care sa mearga mana in mana cu o educatie de calitate. Mai multi copii in conditiile actuale economice inseamna doar cresterea somajului si a fenomenului de migratie, adica noi crestem pe banii nostri forta de munca tanara si ieftina pentru tarile occidentale. Iar daca natalitatea scade national nu e nici o problema pentru ca ea creste la nivel global si daca vom avea o economie performanta vor fi destui tineri straini dornici sa lucreze in Romania si astfel sa ne asigure noua pensiile.
2. Sa creasca salariul minim pe economie. Degeaba creste salariul daca cresc si preturile, pentru a creste nivelul de trai cresterea venitului trebuie sa fie mai mare decat nivelul inflatiei, cu alte cuvinte sa creasca puterea de cumparare. De cele mai multe ori cresterea salariului minim a avut ca efect inflatie si atunci efectul de bunastare al acestei masuri s-a anulat. Si nu e cazul doar salariului minim pe economie, e valabil pentru orice salariu, daca salariul creste odata cu inflatia sau odata cu numarul de ore muncite ori a altor responsabilitati atunci nu am castigat nimic. Daca dorim sa evoluam profesional atunci acest lucru trebuie sa se intample evident in raport cu cresterea eficientei muncii noastre (muncim mai putin dar o facem mai bine, castigam mai mult si putem face mai multe lucruri cu banii castigati) – nu putem avea pretentia la acte de caritate atunci cand vine vorba de munca noastra.
3. Sa iti cumperi locuinta cu credit pe viata(25-30 de ani) in locul chiriei : e un stres care o sa te macine toata viata. In plus pe o durata de 25-30 de ani te expui unui mare risc legat de volatilitatea pietei valutare si a economiei in general: daca vei castiga la fel de bine si peste 15-20 de ani de zile, daca te pensionezi pe caz de boala, cat va valora un apartament vechi in 2040, daca noi vom trece la moneda euro, daca se va devaloriza leul si cu cat, etc. Oricare dintre aceste variabile “te pot aduce in sapa de lemn” cu un astfel de credit, vezi exemplele celor imprumutati in franci elvetieni, a celor care au cumparat apartamente in varful bulei imobiliare si acum acestea valoareaza la jumatate sau a celor care pur si simplu nu si-au mai permis rata(creditele neperformante). O alta variabila care nu este de neglijat este ca pana in 2050 un cutremur mare sa puna pe butuci piata imobiliara veche din Bucuresti, adica nu se vor darama blocurile pe noi dar vor suferi fisuri serioase si jumatate din blocurile construite pana acum vor avea bulina rosie pana in 2050 pentru ca majoritatea dintre ele au iesit sau ies curand din termenul de garantie si nimeni nu va face consolidari pentru a mai putea rezista fara nici o problema inca 50 de ani de aici inainte. Prin urmare daca nu ai cel putin 50% din valoarea locuintei si nu poti achita creditul in maxim 10 ani de zile nici nu are rost sa te gandesti la credit pentru locuinta.
TRZESTE-TE LA REALITATE!
Daca ti-a placut articolul atunci nu uita sa dai like la pagina de facebook : https://www.facebook.com/Minimalist.in.Romania/
Multumesc pentru feed-back!