1. In primul rand evita produsele care au in pretul lor accize(o buna parte din pretul final de vanzare o reprezinta acciza), majoritatea acestor produse sunt daunatoare tie si/sau mediului inconjurator precum : tigarile, bauturile alcoolice, benzina, motorina, bijuterii, etc. Astfel vei face economii substantiale si nu iti vei irosi banii si sanatatea ta si a celor din jur.
2. O alta taxa importanta ca valoare este TVA-ul de 19% – la alimente TVA-ul este de doar 9% asadar investeste mai multi bani intr-o mancare de calitate, sanatoasa si mai putin bani in cheltuieli inutile de statut social pentru produse si servicii care au un TVA de 19%. Si din cand in cand mai citeste o carte ca sa iti cultivi inteligenta, in caz ca nu stiai TVA-ul la carti este de numai 5%.
3. O alta categorie de taxe si una de mare valoare sunt taxele pe salariu. Nu e recomandat sa iei bani la negru pentru ca nu ai nici o acoperire in caz ca angajatorul nu vrea sa iti mai dea acei bani, in schimb poti opta pentru un salariu decent de maxim 2000-3000 de lei net si daca ai posibilitatea sa castigi mai mult de atat atunci poti sa muncesti mai putin pentru a castiga mai mult timp pentru tine si familia ta, poti cere conditii de munca mai avantajoase sau poti avea activitati de freelancer unde taxele cumulate sunt mai mici decat cele pe salariu, atentie la declaratia 600 si alte chestii fiscale care reglementeaza aceste venituri de freelancer.
Orice salariu net de peste 2000-3000 de lei net inseamna bani aruncati de pomana la stat asadar daca poti castiga mai mult de atat atunci poate e momentul sa iti faci firma si sa fii propriul angajat cu 2000 lei net iar restul de bani castigati sa fie reprezentati de profitul firmei la care se aplica taxe mult mai mici decat la salariu.
4. Renunta la proprietati inutile pentru care platesti impozit la stat plus alte taxe si asigurari, chiar si o locuinta proprie nu este neaparat necesar sa o ai ca proprietate, poti locui linistit in chirie si este mult mai avantajos in multe situatii. Nu mai spun de masini si terenuri, daca nu ai o afacere in care sa te folosesti de aceste proprietati atunci nu are rost ca persoana fizica sa detii masini si terenuri, sunt cheltuieli inutile.
5. Fii un cetatean model si nu risca sa iei amenzi mai ales pentru lucruri care iti pun in pericol sanatatea si viata, de exemplu : viteza in trafic, depasiri pe linie continua, altercatii si scandaluri, etc.
6. Pentru banii pe care ii platesti totusi la stat, foloseste-ti drepturile si anume : mergi la vot, discuta public politica si sanctioneaza prin comentarii civilizate, manifestatii si proteste pe cei care nu iti administreaza banii asa cum trebuie.Sunt o gramada de evenimente organizate gratuite de primarii(de fapt din banii nostri, ai contribuabililor), mergi la cele care iti plac, iti pot spune din proprie experienta ca unele sunt chiar misto.
7. Informeaza-te despre toate drepturile si avantajele de cetatean pentru ca poti primi de la stat diverse avantaje, reduceri sau gratuitati, profita de toate acestea pentru ca toate sunt platite din banii tai.
Ghidul minimalist despre managementul finantelor personale este acum disponibil online in format pdf.
https://traiesteminimalist.com/managementul-finantelor-personale-ghid-minimalist/
PRET = 40 LEI
CUPRINS – 50 pagini
BONUS – tabelul Excel gata pregatit cu formule presetate pentru a va contabiliza finantele personale.
Aceasta e solutia, eu fac acest lucru si pot spune ca nu ma simt furat sau prostit de catre stat pentru ca mi-am optimizat darile catre stat si am luptat sa obtin maxim din ceea ce cotizez.
PE SCURT, SUNT MAI INTELIGENT CA EI!
Daca ti-a placut articolul atunci nu uita sa dai like la pagina de facebook : https://www.facebook.com/Minimalist.in.Romania/
Multumesc pentru feed-back!