Consumerism si risipa

ECONOMIA JUNK DIN ROMANIA – AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA!

12.Minimalist in Romania - Economia junk din Romania - Aici sunt banii dumneavoastra - 09.02.2018

  1. DROGURI : tigari, alcool, cafea, dulciuri,etc.
  2. JUNK-FOOD : hamburgeri, shaorma, pizza, mezeluri chimizate, etc.
  3. MASINI, BIJUTERII SI TOT FELUL DE “FITZE”.
  4. CREDITE = INFLATIE, creste PIB-ul odata cu cresterea preturilor.
  5. RELIGIE : bani in vant pentru sperante desarte.

1. DROGURI : tigari, bauturi alcoolice, cafea, dulciuri si sucuri – acestea sunt principalele droguri pe care se risipesc o gramada de bani si toate sunt legale, cele ilegale reprezinta un mic procent incat nici nu mai merita mentionate. Tutunul, alcoolul, cofeina si zaharul sunt substante care dau dependenta, s-a dovedit asta de nenumarate ori si toate sunt daunatoare sanatatii.

2. JUNK-FOOD : pizza, shaorma, hamburgeri, mezeluri chimizate, tot ce inseamna mancare foarte procesata. Parte ironica a acestor mancaruri slab nutritive si periculoase pentru sanatate este ca multe dintre acestea sunt chiar sunt mai scumpe decat o masa decenta, sanatoasa. Pizza e descrierea perfecta pentru expresia : mancare de saraci vanduta la pret de bogati.

3. MASINA este utila ca mijloc de transport rapid insa autoturismul intr-un oras cu densitate mare de oameni e cea mai proasta alegere atat individuala cat si la nivel macroenomic.

Masina(autoturismul) poate face diferenta la sat sau in orase mici unde sunt mari distante de strabatut pe jos si nu exista alte alternative insa in orasele mari transportul in comun este solutia logistica evidenta pentru a putea transporta eficient si rapid un numar mare de oameni in toate directiile.

In schimb masina intr-un oras mare e doar o sursa de aglomeratie si poluare in trafic, de risipa de bani atat pe ea cat si pe combustibil.

Bijuteriile si obiectele de lux au in general rolul de a epata si reprezinta o mare risipa de bani, daca nu ai nimic interesant de aratat cand incepi sa vorbesti atunci evident ca vrei sa impresionezi prin imagine : lanturi, ghiuluri, ultima fitza de masina, telefon sau blugi rupti in fund ca e la moda!

4. CREDITE = INFLATIE si uite asa creste PIB-ul si economia odata cu cresterea preturilor(multi asa zisi analisti economici “se uita ca broasca in teava” la aceste cifre si isi dau cu parerea ca a crescut economia). Pentru toata risipa de bani de mai sus, colac peste papuza lumea se mai si imprumuta pentru aceste cheltuieli inutile si genereaza o falsa plus valoare economica = dobanda la credite.

Tocmai de aceea inflatia este inerenta sistemului capitalist si cresterea preturilor este ceva uzual insa cresterea reala a economiei, a eficientei muncii e mult mai greu de calculat decat dupa banala valoare PIB, in general economia cam bate pasul pe loc de ani buni de zile, se dezvolta unele sectoare in detrimentul altora dar per total nu e foarte roz.

5. RELIGIE : o gaura neagra a economiei unde se arunca cu bani in vant pentru sperante desarte.In loc sa pui osul la munca, sa inveti si sa ai grija de sanatate te apuci sa dai bani la popi, moaste, mama omida, etc in speranta ca “o sa cada para malaiata in gura lu’ natafleata” si divinitatea o sa faca o minune special pentru tine fiindca ai cotizat la biserica.

Ma pufneste rasu-plansu’ cand vad cati bani se arunca pe fereastra astfel, atat de oameni naivi cat si de oameni cu interese de la stat care dau bani de la buget chipurile pentru nemurirea sufletului roman cand de fapt urmaresc voturile naivilor descrisi mai sus.

Va dati seama cate am putea face cu toti acesti bani si timpul consumat pe aceste nimicuri daca i-am investi in educatie, stiinta si cercetare, tehnologie si arta? Am fi foarte, foarte departe…fata de orice alta civilizatie occidentala pentru ca mai toate sunt schilodite in evolutia lor de aceste gauri negre ale economiei. In timp acolo se va ajunge, omenirea va evolua insa din estimarile mele statistice generatia noastra nu va trai suficient de mult incat sa prinda acest viitor memorabil.

Insa daca vrei sa fii cu un pas inainte vremurilor  actuale atunci schimba-ti neaparat stilul de viata si nu mai cade prada atat de usor manipularii subliminale consumeriste din acest capitalism salbatic.

Stilul de viata minimalist este o buna solutie ca plan de dezvoltare personala care te va scoate castigator din aceasta ecuatie socio-economica.

TREZESTE-TE LA REALITATE!

 

17 gânduri despre „ECONOMIA JUNK DIN ROMANIA – AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.