CE INSEAMNA UN STIL DE VIATA MINIMALIST – ARTICOL ACTUALIZAT MAI 2019
Minimalism sau esentialism se refera la faptul ca iti concentrezi resursele pe lucrurile cu adevarat importante din viata ta iar la restul dai ignore, decat mult si prost mai bine mai putin dar de calitate.
E foarte simplu sa faci asta daca stii ce vrei de la viata, problema e cand nu stii si starea de confuzie impiedica aplicarea corecta a principiilor minimaliste.
Acest curent cultural a aparut prima data in zona artistica(arhitectura si design, arte vizuale, muzica, etc) insa ulterior a devenit si un trend de dezvoltare personala si descrie un stil de viata diferit de ceea ce suntem obisnuiti majoritatea dintre noi. Dezvoltarea personala inseamna evolutie prin actiune, adica ce faci azi te face un om mai bun decat ai fost ieri, dezvoltarea personala prin minimalism este o metoda foarte eficienta pentru a obtine echilibrul si fericirea in viata ta.
„LESS IS MORE”
„CE E MULT STRICA”
„CALITATE, NU CANTITATE”
Expresiile de mai sus care caracterizeaza foarte bine principiile unui stil de viata minimalist.
Minimalismul ca filozofie de viata se contureaza foarte bine in jurul urmatoarelor cuvinte: simplitate, ordine, eficienta, cumpatare, echilibru.
- TE CUNOSTI PE TINE INSUTI
Ca orice proces ce implica dezvoltarea personala si minimalismul necesita ca in prima faza sa iti pui ordine in ganduri, adica sa te cunosti pe tine insuti cat mai bine.
Daca in acest moment nu poti spune cu claritate ce iti doresti de la viata si sa argumentezi de ce iti doresti acele lucruri atunci inseamna ca nu te cunosti pe tine insuti.
Un prim pas in cunoasterea de sine este sa iti setezi niste prioritati in viata si in jurul acestora sa incepi sa adaugi detalii despre cine esti si ce iti doresti cu adevarat de la viata.
Incepi astfel cu o schita simpla, ca o piramida ce contine principalele aspecte din viata ta, pe care le ordonezi de la baza spre varf in functie de importanta acestora pentru tine. Printre aceste aspecte principale se numara urmatoarele : sanatate, dezvoltare personala, relatii sociale, bani si cariera, etc.
Acest proces de autocunoastere dureaza toata viata pentru ca noi constant asimilam noi informatii, noi experiente de viata, care treptat ne schimba mai mult sau mai putin perspectiva asupra vietii.
- ITI PUI ORDINE IN VIATA
Odata ce ti-ai setat prioritatile in viata apoi poti sa iti canalizezi resursele(timp, bani si energie) corespunzator, cu cat e ceva mai important pentru tine cu atat vei oferi mai mult timp, bani si energie pentru acel aspect din viata ta.
Asta e partea generala, teoretica care suna bine insa practica ne omoara si acest pas presupune un bun management al resurselor tale pentru a putea sa iti pui efectiv ordine in viata ta.
Sa iti pui ordine in viata inseamna evolutie prin actiune, efectiv faci ceva nu doar teorie ci practica la greu.
Aplici zilnic managementul timpului si al banilor pentru a reusi sa iti organizezi viata asa cum iti doresti si sa fii implinit/-a cu alegerile tale.
Aici e momentul cand faci niste schimbari importante in obiceiurile tale de consum care sa fie in acord cu prioritatile tale in viata.
Acum poti vedea ca spargeai multi bani pe ceva ce nu e atat de important pentru tine sau ca iti pierdeai timpul liber cu divertisment ieftin si pueril in loc sa-l folosesti pentru pasiunile tale.
- ELIMINI RISIPA SI EXCESELE
Acum ca stii cine esti si ce vrei de la viata, ai inceput deja sa iti gestionezi corespunzator resursele, urmeaza sa scapi de tot balastul din viata ta.
Balastul in principal este reprezentat de posesiunile materiale, astazi traim in era informatiei si principala noastra valoare este cunoasterea, daca avem in mintea noastra tot ce avem nevoie sa stim pentru a supravietui si prospera, restul sunt doar mici accesorii. La categoria balast, pe langa lucruri, mai pot intra si oamenii nepotriviti care ne trag in jos si nu ne apreciaza, este timpul sa-i eliminam si pe acestia din viata noastra.
Posesiunile materiale denota un materialism pueril si dupa ce vom fi impacati cu noi insine vom simti neaparat necesar sa ne descotorosim de tot gunoiul pe care l-am acumulat si nu ne foloseste la nimic.
Aici intra o gramada de haine, vesela, accesorii si decoratiuni inutile pentru casa, carti pe care nu le citim, tot felul de chestii care poate ne vor trebui la un moment dat spre nicioadata, etc.
De toate acestea vom scapa, facandu-ne ordine in lucrurile personale si in casa si abia acum vorbim despre minimalism aplicat in garderoba, in bucatarie, pe balcon, in documentele si informatiile din calculator si de pe e-mail, etc.
Dupa ce am facut aceasta „curatenie generala de primavara” evident ca nu are rost ca pe viitor sa mai facem risipa/excese si sa mai adunam junk inutil in viata noastra, acum ne vom mentine curatenia si ordinea in viata noastra.
Multa lume incepe cu pasul 3 pentru ca este mult mai usor de abordat o schimbare singulara gen arunci jumatate din sifonier, insa este mult mai greu sa iti faci ordine in viata la nivel general. Am citit ca sunt cazuri cand, dupa ce si-au facut ordine in haine, au reusit ulterior sa isi puna ordine si in viata dar nu este o regula generala.
Daca vrei sa aplici corect minimalismul in viata ta, nu sari direct la pasul acesta ci incepe cu primul pas. Chiar daca e mai greu si poate fi un proces de durata, rezultatul final va fi unul extraordinar si merita tot efortul, timpul si banii investiti pe parcurs.
UN STIL DE VIATA MINIMALIST PERSONALIZAT
Nu exista un stil de viata minimalist universal valabil ci trebuie personalizat in functie de specificul fiecarei persoane. Sunt 3 principii si 3 pasi de care trebuie sa tii cont pentru a reusi aceasta dezvoltare personala, in rest esti liber sa iti croiesti propriul drum in viata, in fond stilul de viata minimalist presupune sa devii mai bun azi decat ai fost ieri si sa evoluezi continuu spre a atinge potential tau maxim, echilibru emotional si fericirea pe care ne-o dorim cu totii.
Tocmai de aceea am creat acest curs interactiv si personalizat pentru ca stiu ca nu toti oamenii sunt identici si nu toti vor face aceleasi alegeri ca mine cand vine vorba de aplicarea minimalismului in viata lor, deci e nevoie doar de indrumarea corecta, folosirea unor principii generale, a unor chestionare psihologice care sa conduca catre stilul minimalist personal.
Asadar, daca vrei sa schimbi ceva, incepe cu tine!
TRAIESTE MINIMALIST
ALEGEREA ITI APARTINE!
https://traiesteminimalist.com/coaching-in-minimalism-si-esentialism/
10 gânduri despre „CE INSEAMNA UN STIL DE VIATA MINIMALIST? – UPDATE MAI 2019”