Managementul riscului

MANAGEMENTUL RISCULUI IN VIATA DE ZI CU ZI

6.Minimalist in Romania - Managementul riscului in viata de zi cu zi - 20.01.2018

VIATA E UN RISC ASA CA NU O RISCA AIUREA.

FII INTELIGENT SI ASUMA-TI RISCURI CALCULATE.

    Daca vrei sa ai parte de cat mai putine situatii neplacute in care sa spui “ce ghinion am avut”  sau “de ce mi se intampla tocmai mie” atunci e imperios necesar sa analizezi riscurile la care te expui zilnic pentru a le minimiza si sa ai planuri de urgenta pentru momentul cand neprevazutul se intampla.

De fiecare data cand iti asumi un risc trebuie pus in balanta eventual castig pentru a vedea daca merita riscul. Insa e nevoie de multe informatii detaliate si un calcul statistic riguros pentru a aprecia corect riscul.

Expunerea la riscuri este omniprezenta in viata pentru ca viata in sine e un risc, simplul fapt ca suntem muritori ne expune zilnic riscului de a muri din nenumarate motive. Asadar sunt anumite riscuri pe care nu le poti elimina in totalitate dar sunt multe pe care nu merita sa ti le asumi.

Cele mai bune exemple de riscuri pe care le poti evita sunt cele legate de accidente de trafic, accidente de munca, accidente casnice, finantele personale, consumul de droguri si un stil de viata nesanatos si dezechilibrat.

    Daca vrei sa eviti accidentele de trafic (in care din nefericire poti muri sau te poti rani) atunci circula cat mai putin cu masina si cu avionul, cel mai sigur e cu trenul, metroul, tramvaiul. Daca totusi mergi cu masina sau cu avionul atunci alege pe cat posibil cele mai sigure mijloace de transport iar daca conduci tu atunci nu te grabi indiferent de situatie, fii odihnit si foarte atent la trafic. Nu uita si de riscul ca pieton si atunci fii cu ochii-n patru, traverseaza regulamentar si de preferat pe la treceri semaforizate. Alege o asigurare in caz de accident pentru ca inevitabilul se va intampla la un moment dat.

Legat de accidentele de munca, daca lucrezi intr-un mediu cu potential mare de accidente de munca atunci fa-o pentru foarte multi bani, altfel nu merita riscul. In rest e suficient sa fii atent si sa nu te grabesti ca sa nu iti dai cu stangul in dreptul si sa te accidentezi copilareste.

Daca vrei sa faci ceva treaba prin casa sau prin curte atunci nu te risca daca nu te pricepi, ori chemi un specialist ori daca nu iti permiti atunci renunta. Iar daca ai experienta nu te crede indestructibil si ia toate masurile de siguranta ca la carte pentru ca sunt destui care isi dau cu ciocanul peste degete, cad cu scara sau se taie cu drujba…nu e cazul sa fii si tu unul dintre ei.

O alta categorie de riscuri cotidiene care sunt de evitat sunt cele financiare. Creditul este cea mai mare forma de risc financiar si trebuie analizat cu mare atentie, e de preferat sa fie luat in calcul ca ultima alternativa, una de urgenta, altfel nu se justifica.

Apoi sunt asa-zisele investitii precum jocul speculativ pe bursa, pe cursul valutar, pe bule imobiliare sau de alta natura…toate aceste investitii sunt totuna cu a juca la pariuri sportive sau alte jocuri de noroc deci asigura-te ca astfel de “investitii” sunt minime si trebuie vazute ca o cheltuiala pentru jocuri pline de suspans.

Daca ai bani de investit atunci cea mai sanatoasa investitie este intr-o afacere proprie prin care sa incerci sa faci bani din pasiunea ta; insa daca nu ai pasiuni cu adevarat si doar vrei sa faci cat mai multi bani indiferent de mijloace  atunci mai bine nu te apuca de afaceri pentru ca iti faci singur rau  cat si mediului de afaceri si nu in ultimul rand consumatorului final.

In cazul salariilor, cel mai mare risc e munca la negru sau plata partiala la negru a salariului deoarece in afara unei intelegeri verbale nu ai nici o alta asigurare legala si in plus vei pierde si bani din fondul de pensii indiferent de modul de calcul al acestui sistem, dar acest aspect conteaza mai putin.

Un alt risc financiar este acela de incapacitate de plata(concediere, probleme de sanatate, accidente sau dezastre naturale), tocmai de aceea e bine sa ai un fond minim de urgenta si asigurari avantajoase pentru sanatate, diverse accidente si dezastre naturale. Pentru Bucuresti, riscul de cutremur este principalul risc ca dezastru natural, asigura-te ca nu ramai descoperit!

Riscurile de sanatate sunt prioritar de luat in calcul dar le-am trecut la urma pentru ca minimizarea  acestora implica o abordare mai complexa, holistica.  E vorba atat de sanatatea fizica cat si cea psihica si atunci e foarte greu sa definesti un stil de viata sanatos standardizat ci trebuie unul personalizat  la care sa lucrezi constant pentru imbunatatiri.

Fumatul, alcoolul si alte droguri legale sau ilegale pot fi generalizate ca fiind ceva de evitat pentru toata lumea pentru a asigura un minim stil de viata sanatos.

Apoi urmeaza dieta echilibrata, miscarea si odihna ca elemente de baza ale unui stil de viata sanatos. Nu uita si de masurile de igiena si protectie personala care sunt un bun barometru al nivelului de civilizatie.

Pe plan psiho-comportamental sunt de eliminat dependentele si excesele, echilibrul este cheia la fel ca si in dieta. Mare atentie la pornirile violente involuntare, trebuie atenuate inca din fasa pentru a evita certuri inutile sau chiar vatamari corporale care ulterior vor fi regretate dar va fi prea tarziu.

Dependentele comportamentale de tehnologie (internet, retele de socializare, jocuri pe calculator, telefon mobil, televizor, etc) nu fac bine sanatatii, toate aceste tehnologii sunt folositoare doar daca sunt utilizate cu masura, iarasi o repet  – echilibrul este cheia.

Daca ti-a placut articolul atunci nu uita sa dai like la pagina de facebook :

https://www.facebook.com/Minimalist.in.Romania/

Multumesc pentru feed-back!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.